Dia Internacional de la Dona

 

    1. Dia Internacional de la Dona

      Per què es celebra el 8 de març?

      El Dia Internacional de la Dona es celebra el 8 de març per commemorar les lluites de les dones treballadores i els seus drets. Té les seves arrels en moviments obrers dels segles XIX i XX, especialment en els esdeveniments del 8 de març de 1908, quan un grup de dones treballadores de Nova York va protestar per les seves condicions laborals. Des de llavors, aquesta data s'ha convertit en un símbol de la lluita per la igualtat de gènere i els drets de les dones a nivell mundial.

      Dones Importants:

      1. Marie Curie (1867-1934): Marie Curie va ser una pionera en el camp de la ciència, guanyadora de dos Premis Nobel en diferents disciplines científiques. Va ser la primera persona a rebre aquest reconeixement en dues àrees diferents: la física i la química. El seu treball en la radioactivitat va ser fonamental per al desenvolupament de la radioteràpia i altres aplicacions mèdiques.




      1. Malala Yousafzai (1997)

      2. Malala Yousafzai és una activista pakistanesa pels drets de les dones i l'educació. Va guanyar reconeixement internacional després de sobreviure a un atac dels talibans el 2012, quan tenia 15 anys, per defensar el dret de les nenes a l'educació. Ha continuat la seva lluita i ha esdevingut una veu destacada per a la igualtat d'oportunitats educatives.


      Rosa Parks (1913-2005):
      1. Rosa Parks va ser una figura clau en el moviment dels drets civils dels Estats Units. Va desafiar la segregació racial seient-se en una zona designada per a blancs en un autobús públic el 1955, catalitzant la famosa boicotera dels autobusos a Montgomery. Aquest acte de resistència pacífica va inspirar la lluita contra la discriminació racial i va ajudar a impulsar el moviment pels drets civils.




      1. Emmeline Pankhurst (1858-1928): Emmeline Pankhurst va ser una destacada sufragista britànica que va lluitar pel dret de les dones al vot al Regne Unit. Va fundar l'Unió Social i Política de les Dones (WSPU), una organització militant que va usar tàctiques de protesta radical per aconseguir el sufragi femení. El seu activisme va ser crucial per a l'aconseguiment del vot de les dones al Regne Unit.



      1. Michelle Obama (1964) Michelle Obama és una advocada, autora i ex primera dama dels Estats Units. Durant el seu mandat com a primera dama, va fer campanya per diverses qüestions, incloent la salut infantil, l'educació de les dones i les famílies militarment veterans. Ha continuat treballant per a la igualtat i l'empoderament de les dones després de sortir de la Casa Blanca.




Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Fets històrics

Carnestoltes